Smart träning för alla, Jympa soft!


Jympa är Friskis&Svettis helt egna unika och kompletta träningsform. Den är en föregångare till många andra träningskoncept för styrka, kondition och rörlighet i kombination. Jympan har utvecklats i decennier och är i dag F&S största träningstyp med fokus på varierade rörelser till musik och funktionella inslag med kroppen som redskap.

F&S träning finns på olika nivåer och inriktningar i linje med föreningens grundidé om att erbjuda lustfylld och lättillgänglig träning av hög kvalité för alla. Därför hittar du bland annat Jympa soft– träning som stärker och ger energi med extra hänsyn för muskler och leder.

Är du ny, äldre, tillbaka efter uppehåll eller tränar du kanske tufft och vill varva med mer återhämtande träning? Kanske känner du att soft-träning är vad ett stressat sinne behöver? Välkommen att träna Jympa soft!

Det här är Jympa soft

Jympa soft är smart allroundträning för dig som skonsamt vill stärka din kropp. Du tränar styrka, kondition och rörlighet på ett energigivande sätt utifrån dina förutsättningar. Jympa soft är tar hänsyn, bygger upp och utmanar på ett smart sätt. Vi tränar stabila genomtänkta övningar utan hopp med den egna kroppen som belastning i tempon du hinner med. Passet stärker särskilt din rygg genom stabilitets- och balansträning på ett säkert och behagligt sätt.

Jympan har en tillåtande karaktär och passar dig som vill träna med musik som kraftkälla. Ledaren sätter sin personliga prägel på passet och guidar dig genom tydliga rörelser med skönt flyt till varierad stimulerande musik. Passet är 55 minuter.

Jympa soft passar dig som…

oavsett träningsnivå uppskattar mjuk, energifull och effektiv träning med skonsamma belastningar för rygg, knän och axlar. Du behöver inte ha träningsvana sedan tidigare. Jympa soft är uppbyggande hoppfri träning på dina villkor med tid att känna in övningar och teknik. Det finns stor möjlighet att anpassa passet efter din förmåga och dagsform.

Så här går det till

Passet startar med att ledaren presenterar sig och passets innehåll.

Uppvärmningen innehåller uppmjukande, tydliga och varierade rörelser för hela kroppen som höjer pulsen successivt. I uppvärmningen ingår dynamisk rörlighetsträning som underhåller vår funktionella rörlighet.

Golvstyrkedelen i passet ger effektiv och säker styrketräning med den egna kroppen som belastning. Vi tränar höftlyft, armhävningar, magövningar och rygglyft med fokus som stärker bål, bröst, höft, armar och rygg. Vi avlastar och varvar med mjuka rörlighetsövningar för ryggen.

Vi tar oss upp till stående utan stress och övergår till att träna kondition. Konditionsdelen bygger på naturliga rörelser som ökar din kroppsmedvetenhet och stärker din hållning som gång, lyft, kliv och pendlingar. Vi utmanar styrkan i bål och ben liksom stabilitet och balans som stärker oss i vardagen. Konditionsträningen varierar från stabil och kraftfull till mjuk och lätt. Här tränar vi stadigt med skön puls!

Ledaren guidar dig genom passet och inspirerar dig till att ta ut rörelserna efter förmåga och växla energi. Den varierade musiken är kärnan i jympan och förstärker rörelserna i ett skönt flöde med olika karaktär och tempon. Ledaren sätter sin personliga prägel på passet i både och du får en unik träningsupplevelse för varje jympapass.

Passet avslutas med nedvarvning, sköna rörelser som sedan övergår i dynamisk rörlighet och mjuk stretch för hela kroppen. Vi avslutar med en lugn stund av avslappning i slutet av passet.